Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Επίσκεψη στο Embryolab και Happy New 2015

Το 2015 υποδέχεται η ΒΑΤ με περίσσεια όρεξη και κέφια.  Διαγωνισμοί και νέα προγράμματα περιμένουν τα μέλη μας. Πολλά υποσχόμενες συνεργασίες είναι στα σχέδια για το νέο έτος και φυσικά φρέσκες δράσεις , όπως η επίσκεψη των μελών της ομάδας μας στη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Embryοlab, στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21-11-2014.

Η ομάδα των επιστημών του Embryοlab μας υποδέχτηκε με προθυμία και ήταν ικανοποίηση για εμάς να μάθουμε ότι όλοι τους πρόκεινται για βιολόγοι, μερικοί από τους οποίους πέρασαν από τα ίδια έδρανα που καθόμαστε εμείς σήμερα. Η Διευθύντρια του Embryolab και Κλινική Εμβρυολόγος κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc, παρουσίασε τις αξίες που διέπουν το Embryοlab. Αυτές περιλαμβάνουν την εξατομικευμένη προσέγγιση, τον αυστηρό ποιοτικό έλεγχο και τη σκληρή δουλειά, σε πνεύμα ομαδικότητας και διαρκούς ενημέρωσης. Μάλιστα, τα παραπάνω μας προτάθηκαν ως η συνταγή για την επιτυχία σε οποιοδήποτε εργαστήριο του χώρου των βιοεπιστημών. Επίσης μας ενημέρωσε για  τους σκοπούς, το όραμα και τους βασικούς σταθμούς της δεκαετούς πορείας του Embryolab.

Η κ. Χαρά Ωραιοπούλου, MSc, Κλινική Εμβρυολόγος, ανέλυσε τις εργαστηριακές τεχνικές που εφαρμόζει η μονάδα. Μας έγινε κατανοητό ότι απαιτείται τεχνική εξειδίκευση και εμπεριστατωμένη γνώση προκειμένου να απασχοληθεί κανείς στον τομέα, όμως το θετικό είναι ότι το μονοπάτι στο οποίο βρισκόμαστε ως φοιτητές βιολογίες μπορεί να μας οδηγήσει ομαλά σε μια τέτοια απασχόληση.

Η κ. Γλυκερία Σαμολαδά, MSc, Βιολόγος - Κυτταρογενετίστρια και Γενετική Σύμβουλος, παρουσίασε τις βασικές αρχές της Γενετικής Συμβουλευτικής. Ήταν ενδιαφέρον για εμάς να δούμε πώς οι γνώσεις που αποκτούμε κατά τις σπουδές μας σχετικά με τη γενετική μπορούν και πρέπει να συνδυαστούν με τους παράγοντες ηθική και ψυχολογία, ώστε να παρουσιαστούν σε έναν άνθρωπο ενδιαφερόμενο να τεκνοποιήσει με τη βοήθεια των ανάλογων μονάδων.  Στη συνέχεια μας δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσουμε τις απορίες μας και να διαπιστώσουμε τυχόν διαφορές μεταξύ θεωρίας και πράξης.

Ο κ. Βασίλης Κατσαρές, PhD, Βιολόγος - Μοριακός Γενετιστής, έκανε μια σύντομη αναφορά στις διαδικασίες & μηχανισμούς Ελέγχου & Διασφάλισης Ποιότητας στα σύγχρονα εργαστήρια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μας έγινε κατανοητό ότι ο ποιοτικός έλεγχος, διαπιστευμένος από διεθνή πρότυπα (τα λεγόμενα ΙSO), είναι στοιχείο – κλειδί για την επιτυχία στην ανταγωνιστική, ακόμα και για βιοεπιστημονικά εργαστήρια, αγορά.

Στη συνέχεια, είχαμε τη τύχη να ξεναγηθούμε στους χώρους του Embryolab, όπου είδαμε και ιδίοις όμμασι τις υψηλές απαιτήσεις ενός τέτοιου χώρου, την ιδιαίτερη ευαισθησία των συνθηκών που επικρατούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των εμβρύων, αλλά και το φιλικό περιβάλλον που επικρατεί.


Βγαίνοντας από το Embryolab, νιώθουμε αισιόδοξοι για έναν τομέα απασχόλησης που ανοίγεται μπροστά μας, ορεξάτοι για γνώση επί του πεδίου και ενθουσιασμένοι από τη σημαντικότητα που μπορεί να λάβει η εξάσκηση της επιστήμης μας. Με δράσεις σαν και αυτή, η ΒΑΤ θέλει να εμπνεύσει τους επίδοξους βιολόγους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και προοπτικές.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου